A sunat mirific "Nori De Hartie" in formula Doru MS - tobe, Prunus - bas, Cristi Luca - chitara, Coyot & Costica Sandu (Damigeana) - voci, cu un mare plus pentru duetul celor mai bune doua voci de rock din underground-ul romanesc (in opinia mea). Eram terminati la final, insa fericiti. Prima noastra lansare s-a terminat exact cum ne-am dorit. E pacat sa ai o trupa si sa nu simti macar odata in viata ceea ce-am simtit noi in seara de 17 octombrie 2002. Tonul "poetic" al acestui mesaj (so unlike me) a fost determinat tocmai de amintirea acelei seri. Cam atat cu nostalgia si cu melancolia. In incheiere, mesajul meu pentru rockerii romani este urmatorul: Aveti grija de voi, ascultati primul disc TROOPER! Ne vedem live, mai devreme sau mai tarziu! STAY FUCKIN' HEAVY!"

Mi-am dat seama ca toti cinci simteam la fel. Nu erau emotiile obisnuite inainte de concert, ci altceva, ceva mai mult, n-am avut asa emotii nici la prima aparitie scenica, acum 6 ani. Era ca atunci cand dai o petrecere de ziua ta, si te intrebi plin de indoiala si de ganduri: "Oare o sa le placa? Daca nu le place? Daca zic toti ca e de c***t ?" Numai ca nu era un bairam sau o aniversare, era o lansare: PRIMA NOASTRA LANSARE. Dupa atatia ani de munca. Dupa primele doua piese, emotiile si nelinistea s-au spulberat. Totul a fost OK. Sunetul a fost aproape OK. Feedback-ul de la persoanele cu care am vorbit dupa concert a fost (cel putin) pozitiv. N-o sa insist prea mult, voi spune doar ca-mi pare rau pentru cei care n-au putut sa vina acolo. A fost un show pe cinste. Si MS cu trupa au cantat foarte bine. La finele setului lor am facut un jam-session, au fost mai multi invitati, de la noi au cantat Coyot, Oscar si eu. 

Am vorbit cu trupetii dupa concert si am obtinut cateva impresii:Costica Sandu "Damigeana" (MS): "A fost neasteptat de multa lume, poate din cauza ca Trooper concerteaza de 2 ani, poate din cauza internetului (care chiar functioneaza! )... Atmosfera a fost foarte rock, incendiara si m-a surprins placut faptul ca foarte multi stiau piesele si au cintat cu noi. Speram ca la anu' sa avem mai multe iesiri pentru ca Doru MS o sa stea mai multe luni in tara, timp in care vom imprima si cel de-al doilea album si vom da destule concerte. Se pare ca heavy metal-ul a revenit odata cu aparitia celor doua albume: MS si Trooper, si daca tot a inceput campania heavy metal va promit un album Transilvania 100% heavy!!!"Balaurul (Trooper): "Trebuie sa incep prin a le multumi tuturor celor care au fost acolo si au facut ca prima noastra lansare sa iasa atat de bine. Ma refer aici la televiziuni, la presa, la invitati si la Maria Sa, Publicul. Am botezat primul nostru disc, si lumea din sala a facut ca acest botez sa fie perfect. Discul are zece piese, killer looks, killer sound, booklet color, poze, versuri si e disc adevarat nu CD-R. Now go fucking buy the fucking CD already, it fucking rocks !!! :-))) Inainte de concert, m-am dus la Laurentiu si l-am intrebat : "Cum e? Esti pe ele, te simti in forma?" Mi-a raspuns : "Bah baiatule, ma c*c pe mine de frica !" I-am raspuns : "Nu esti singurul... Daca nu-ncepe odata, mor de inima!".

Tot cei care nu au venit la lansarea discului MS au pierdut si unica ocazie de a vedea acest grup in concert, caci timp de un an acesta nu va putea fi vazut live, pana in august 2003 cand vor incepe repetitiile si inregistrarile celui de-al doilea album, insotie de cantari. Cu Doru MS la baterie, Costica Sandu "Damigeana" la voce, George Costinescu la bas si Cristi Luca Cristi Marinescu / Dan "Profesoru" la chitara, "meseriasii" au oferit un show foarte bun. Nici nu se putea altfel, caci ritmurile de heavy metal "pe osatura clasica", avand in acelasi timp un touch modern si pe uimitorul Costica Sandu la voce au avut priza buna la rockeri. Am mai spus-o si o sa o repet de cate ori am ocazia. Costica Sandu este cel mai bun vocalist de heavy metal din Romania, experienta acumulata la IntervalVoltaj, Transilvania, Adi Manolovici Grup sau Act, si talentul natural de interpretare a muzicii rock oferindu-i acel "appeal" pe care vocile de clasa reusesc sa-l aiba pe album sau in concert.

Lansare M.S. si Trooper

Eveniment heavy metal in Bucuresti!

17 octombrie 2002

Casa de Cultura a Studentilor

Am pus acest titlu pentru ca sintagma "heavy metal" a fost rar vehiculata in ultimii ani ai undergroundului romanesc. Cu atat mai putin, "evenimentele" legate de artistii autohtoni, evenimente in adevaratul sens al cuvantului, au fost disipate de vreme. Asistam la o imbucuratoare crestere a prezentei acestui gen in underground, prezenta ce poate fi inscrisa in miscarile scenei internationale, dar si in nevoia sau tendinta de coeziune a scenei autohtone, tendinta ce isi cauta materializarea in numitorul comun al rockerilor dintotdeauna - spiritul heavy metal. Noua generatie de gasti - Thunderstorm, Voices of Silence, Magica, Defender, Dust, Ataria si bineinteles Trooper, alaturi de veteranii metaliferi MS - ne aduc la cunostiinta ca acest spirit heavy nu numai ca nu a murit, dar are forta de veni in fata cu tenacitatea caracterisitca si nu in ultimul rand, cu muzica adevarata. "Rugina nu moare" este titlul unui album, dar poate fi considerat si motto-ul care insoteste acest reviriment heavy metal!

Peste sase sute de rockeri au luat cu asalt Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti pe data de 17 octombrie 2002 cu ocazia dublei lansari organizate de HMM.ro: MS "Rugina nu moare" si Trooper - ambele sub egida "HEAVY METAL". Evenimentul il reprezinta nu numai cele doua excelente albume, ci si lansarea HMM.ro drept casa de discuri producatoare. Alegerea primelor doua materiale lansate nu a fost intamplatoare, numitorul comun al profesionalismului celor doua trupe si calitatea materialului muzical fiind decisive. Intamplatoare nu a fost nici producerea unei gasti din generatia tanara a rockului romanesc alaturi de o trupa de maturitate, ai carei membrii au experienta si canta metale de destula vreme.

Ambele trupe au deja planificata realizarea a doua noi albume intr-un viitor destul de apropiat si bineinteles, concerte. Atmosfera lansarii a fost extrem de placuta, cu foarte multi rockeri - am recunoscut diversi membrii ai trupelor din tara prezenti la concert - presa scrisa, radio, televiziune si toti au avut parte de un concert profi cu doua dintre cele mai bune trupe ale momentului. In ultimii doi ani nu am ratat aproape nici un show Trooper. Pot spune ca le-am urmarit indeaproape evolutia, iar datorita muncii si inspiratiei constante au devenit unul din numele respectate in underground. Dupa sase ani de la infiintarea formatiei, dupa trei demouri, au reusit in fine inregistrarea albumului de debut, realizat profesional si care reprezinta un prim succes al acestor eforturi. Concertul de lansare a fost, dupa cum era de asteptat, un real succes, intreaga sala cantandu-le piesele si reactionand frenetic la stimulul scenic. Imi amintesc de concertele pe care le dadeau mai demult in obscurul si ocultul club Le Noir din capitala, la embrionul de fani dedicati care le organizau unele cantari, la nebunia din timpul concertelor. Acel embrion de fani a crescut odata cu trupa, oferindu-le acum ocazia unui concert pe care in mod sigur cei de la Trooper nu il vor uita. Nu am mai vazut demult rockeri asezati pe jos dupa concert, in cerc, band bere si cantand refrenele pieselor unei trupe romanesti. "Strigat" sau "Totul e fals" s-au auzit datorita unor tineri metalisti entuziasmati de cele vazute. Toti cei cinci "trooperi" au fost in forma maxima, oferind un adevarat show cu tot ceea ce ii trebuie muzicii heavy metal, cantandu-si in intregime albumul - piese speed ("Strigat", "Inca o lupta", "Dorinta"), piese balansate ("Nu mai pot - sa mai stau in loc", "Cum vreau eu", "Tari ca muntii"), balada trupei ("Pentru tot ce-a fost"), un excelent solo de chitara si o piesa speciala, lunga de peste 8 minute ("Totul e fals"). Showul lor s-a incheiat cu doua preluari in spiritul nebuniei din sala - "Fear of the dark" si "Paranoid" - urmate de bis. Cei care nu au fost acolo au pierdut poate cel mai tare concert de metal autohton care a avut loc acest an, in Bucuresti.

MS si-au cantat tot albumul, inclusiv piesa instrumentala, avandu-l ca invitat pe Cristi Marinescu la chitara, plus o preluare Ac/Dc si bis. Punctele de maxim efect ale concertului au fost piesele cu rezonante militare, "Panzer", dar in special "Patrula", avand un ritm in forta si cel mai reusit tipat al lui Costica Sandu. Finalul a apartinut unui jam-session MS / Trooper potrivit cu ambianta rockereasca a lansarii. "Nori de hartie", "Breaking the law" si "Highway to hell" au fost cantate cu doua voci - Costica Sandu alaturi de Coyot si muzicieni ai ambelor trupe.

Il citez pe Balaur la final, "mai devreme sau mai tarziu" heavy metal-ul se va intoarce! Finalul de an ne rezerva inca doua albume de debut ce se anunta interesante pentru iubitorii genului - Voices of Silence si Thunderstorm si, tinand cont de "amenintarea" lui Costica Sandu, un album Transilvania!!! Tragand linia, prima lansare HMM.ro a fost o reusita atat a trupelor, cat si a lui Adi Ilie - initiatorul acestui site si, mai nou, casei de discuri, si mai ales o ocazie pentru rockerii romani sa fie prezenti la o manifestare rock de calitate. Alte comentarii sunt de prisos - cei care au fost acolo s-au simtit bine, cei care nu au fost, sa puna mana pe albume caci merita ascultate!

 

H. Diaconescu

Octombrie 2002

Urmăriți-ne: