Despre  album

Heavy Metal Magazine nr. 54, Mai 2006, pag.58

De data aceasta am avut placerea sa-i fac cunostinta CD player-ului cu albumul A Breat Of Freash Air, aparut la cateva luni dupa demo-ul cu trei piese a carui recenzie ati putut-o citi in numarul din februarie al revistei Heavy Metal Magazine. 

Parerea formata asta iarna nu a fost deloc gresita , pentru ca , iata, full length-ul lui M.S. este gata sa pareze orice incercare de a subevalua acest material discografic . Productia este una dintre cele mai bune pe care le-am auzit la un CD " Fabricat in Romania " si sincer va spun ca efortul financiar depus pentru buna realizare a discului a meritat pana la ultimul banut , pentru ca timpul petrecut de trupa in studio il trecem la capitolul distractie . Sunetul foarte bun , coroborat cu acuratetea executiei  muzicienilor din trupa , are efectul scontat asupra oricarui ascultator care are pretentia ca asculta muzica ! Zece piese plus un bonus track , singurul cantat in  limba romana , se traduc prin metal adevarat , cantat cu determinare , foarte multa placere si forta . Aceasta senzatie de forta este transmisa cu fiecare nota a tuturor pieselor de pe disc - si ar fi pacat sa nu va faceti rost de A Breath Of Freash Air . Cel putin in prima parte a anului 2006 , acest CD nu are nici un rival pe piata produselor romanesti!

Noni Hutterer  ........nota 9

Alte note acordate in 2006: Altar - Atitudine-nota 7; Protest Urban -nota 6; Trooper - Electric -nota 7

 

HEAVY METAL MAGAZINE - Nr. 51 (111) Feb. 2006

ROMANIAN DISK FLASH

M.S. - A Breath Of Fresh Air

 

 

Deocamdata am ascultat numai trei piese de pe viitorul album M.S. (Vote Human Ape, Behind The Stone si Dreams Of Fear) si intr-adevar rugina nu moare ... Doru Istudor , mastermind-ul acestei trupe, refuza sa predea si sa-si vada linistit de viata in Canada.

Foarte bine, as putea spune, pentru ca am in fata proba cheie si unul din martorii principali in procesul metalului romanesc. M.S. este dovada ca se poate! Se poate sa cinti cu instrumentisti romani, se poate sa inregistrezi un CD in Romania, se poate sa cinti bine, se poate sa ai un sunet agresiv dar curat, se poate sa compui bine, se poate sa ai un inceput si-un sfirsit la piese, se poate sa fii coerent, se poate sa incinti ascultatorii cu piese bune de metal sanatos!

Pe scurt, se poate sa fii profesionist! Pentru asta insa trebuie sa crezi in ceea ce faci! Titlul CD-ului este de bun augur pentru ca M.S. a trecut de la metalul clasic al Ruginei la metalul agresiv, cu un sound de genul Pantera meets Judas Priest. Cu toate astea M.S. nu si-au propus sa fie un fel de "Panterasi" romani caci, asa cum va ziceam si un pic mai sus, trupa are identitate propie si e in stare sa compuna pe limba ei.

Avantajul de a avea in trupa instrumentisti si invitati de valoare e speculat la maximum, intreg playlist-ul avind efect garantat asupra oricarui ascultator de metal. Respect maximal si din partea mea unei trupe care-l respecta pe Mr. Metal! Daca aveti curajul sa afirmati cu sinceritate ca metalul e viata voastra, A Breath Of Fresh Air trebuie sa-si gaseasca un locsor prin colectia voastra de discuri, iar ca sa va dumiriti care e treaba cu M.S. asta a lu' Doru Istudor, un click pe site-ul www.msmetal.net va va clarifica unele aspecte ale problemei.

Noni Hutterer

 

HEAVY METAL MAGAZINE - Feb. 2006 Nr. 51(111) INTERVIU M.S. - Doru Istudor   O GURA DE AER PROASPAT  

Doru Istudor, cel care se identifica cu trupa M.S., a revenit pe piata cu 3 piese noi care vor fi incluse pe viitorul album, intitulat A Breath Of Fresh Air. Din ceea ce am ascultat eu, noul CD este mult mai agresiv decit Rugina nu moare, orientat catre metalul modern si cu un sound foarte bun.

Daca tot discul va suna cel putin precum cele trei compozitii de pe demo, sigur A Breath Of Fresh Air va fi unul dintre cele mai bune albume de metal romanesc ale anului 2006.    

Trecerea de la metalul clasic care se aude pe Rugina nu moare la metalul puternic si modern de pe A Breath Of Fresh Air este noua orientare stilistica a trupei M.S. sau doar o incercare de a aborda muzica diferit?

"Este orientarea de acum. Aveam in Rugina... o idee aproximativa despre cum ar trebui sa fie urmatorul disc - si in mare asa a iesit. Stiu si cam pe ce linie o sa mergem in continuare si sper , din nou, sa iasa asa. Nu vreau sa semene cu celelalte dar va fi foarte metalic, bineinteles. Trebuie sa avansam, sa exploram si sa surprindem si se poate. Deci nu punem cirpa pe tambal, intelegi?"  

Din punctul meu de vedere, A Breath... are un impact mult mai puternic asupra ascultatorilor si cred ca o sa le placa mai mult decit Rugina. Cel putin incazul meu asa este.

"Si eu cred ca o sa le placa, chiar asta urmaream, sa aducem o gura de aer proaspat. Gindeste-te ca facem un disc ca sa lasam ceva in urma, nu ca alti colegi de breasla care scot albume doar ca sa-i mai bage lumea in seama si sa nu uite poporu' ca sint si ei pe aici de 15-25 de ani."  

Pe CD-ul pe care l-am ascultat eu sint numai trei piese care suna in genul Pantera meets Judas Priest. Este adevarat ca acest nou album al vostru e un tribut adus lui Dimebag Darrell? "Cam astea sint influentele majore de pe acest album: Judas Priest, Fight, Pantera, poate Disturbed. Noul album nu este un tribut adus lui Dimebag, Halford, Tim Owen <<Ripper>> sau altii. Pe coperta interioara scrie insa la piesa Behind The Stone: <<for Dimebag Darrell>>, textul explica idea si asta e tot. Daca ascultai Dictator (piesa 8) care este in maniera Halford si ii e dedicata lui Impuscatu' ce credeai? Ha, ha, ha..."  

(n.n.- Martie 2006 - Behind The Sone a ajuns imediat cumva de pe situl M.S., desi nu era masterizata, subiect de discutie pe situl casei Roadrunner: (http://www.roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsistemID=46859)   Crezi ca exista, cel putin in Romania, vreo alta voce pentru M.S. in afara de Costica "Damigeana"? "Din cite stiu eu, nu. E cam greu sa gasesti un <<Ripper>> roman, daca intelegi comparatia.

Din 1991 de cind l-am adus la Voltaj pina azi, a ramas preferatul meu.   Dar un alt tobosar?

"Tobosari buni sint citiva dar sincer nu stiu daca ar executa piesele asa cum le simt eu. Sint evident subiectiv, dar pun si o puternica amprenta personala. Uita-te ca idee, la primul album Voltaj, Pericol de moarte, unde piesele mele pe care nu le-a batut bine Nicky Dinescu, le-a reinregistrat Lapi si tot nu seamana ca interpretare si balans cu originalele trase in radio. Si altfel, un <<M.S.>> fara M.S. n-ar mai fi chiar <<M.S.>>, nu?"  

Ca tot sintem la capitolul asta, daca ar fi posibil sa-ti alegi o formula internationala pentru trupa ta, care ar fi aceea?

"Asta e o intrebare prea complicata. Sint atitia muzicieni de superclasa."  

Si pe acest disc aveti doi invitati de marca:Cristi Marinescu si George Patranoiu. Care a fost aportul lor la aceste inregistrari? Doar invitati sau au contribuit si la compozitii cu ceva idei?

"Prietenii nostri traditionali, ca sa zic asa, au fost prezenti! De data asta Marinescu n-a adus nici o piesa fiind plecat citeva luni in Danemarca, in schimb a venit Patranoiu cu doua compozitii. Cristi a tras doar citeva solo-uri pe care i le-am pastrat."  

Spre deosebire de foarte multe trupe romanesti care au contract cu casele de discuri ce si-ar putea permite un buget decent pentru o inregistrare de calitate, A Breath... suna incredibil de bine pentru Romania. Cine este "vinovat" de acest lucru?

"Pai poti sa zici ca sint eu, ca tot am instigat totul, nu? Eu i-am cerut o chestie lui Mihai Brazu (Neurotica) in al carui studio am tras, iar el a facut ce trebuia plus ca a adaugat si a netezit unele exagerari. Ma refer bineinteles la sound. I-au placut piesele si oamenii, a inteles spre ce tindem si a impins calitatea inregistrarii catre nivelul la care se lucreaza afara. Nu i-a fost prea usor fiind si el muzician, dar am ajuns la un consens. A fost ca in zicala aia:<<Cei mai rai pacienti sint doctorii>>. Dar in final a iesit totul bine si acum sintem doctori prieteni. Toti colegii au adus sugestii, Costinescu, Patranoiu si Costica ajutind si la mixaj. Despre un buget <<decent>> al unor case de discuri, dupa cum cred eu si banuiesti si tu, poate nu e prea decent. Eu am alocat acum mai mult decit pentru Rugina... De fapt ce dracu' inseamna decent? Dai cit trebuie, muncesti si supraveghezi totul personal si atunci suna bine! Daca totusi in aceste conditii treaba nu iese inseamna ca esti in plus si trebuie sa intelegi ca e mai buna ocupatia pe care ai avut-o initial."  

Ti-ai propus vreodata sa scoti bani de pe urma acestor doua albume M.S.?

"Mai intii trebuie sa oferi ceva de calitate si abia dupa aceea sa astepti banii. Oricum, nu prea cred ca o sa-mi scot vreodata toti banii investiti. Aceste albume sint produse integral de mine, studio si fabricare CD, dar asta e pasiunea mea si o fac cit mai bine posibil. Gindeste-te ca sint unii care isi investesc banii in masini, motociclete, alte chestii sau pur si simplu femei. Eu cred ca fac un lucru mai inalt si care nu e la indemaina oricui."  

Intrucit locuiesti in Canada iar ceilalti membri ai trupei in Romania, cum faceti sa comunicati ideile muzicale pentru noile compozitii? Dar cu repetitiile?

"Cind sint acolo tinem legatura prin telefon si internet, iar cind vin aici stim deja in mare cam ce e de facut si intotdeauna in citeva zile incepem treaba."  

Care este trupa pentru care ti-ar place sa cinti in deschidere?

"Judas Priest sau eventual alt nume dar cu <<Metal God>> frontman."  

Multa bafta in continuare si sper ca urmatoarele albume M.S. sa sune cel putin la fel de bine ca A Breath Of Fresh Air!

"Multumesc si numai bine!"  

 

Noni Hutterer

Urmăriți-ne: