Componenta :

M.S. - Rugina Nu Moare                                         CD, 2002, HMM

Cei care au vizitat situl www.msmetal.net, pe care il realizez de mai bine de un an, stiu cu cine au de a face pe "Rugina nu moare" - o trupa fondata la initiativa bateristului Doru MS, la care s-au alaturat muzicieni din generatia de maturitate a metalului autohton - fosti in Voltaj, Metrock, Tectonic, Interval si alte cateva trupe care si-au lasat puternic amprenta in rockul romanesc. Pentru ca trecutul si-a "consumat" relevanta pentru multi din noua generatie de rockeri si pentru ca odata ce te-ai apucat serios de cantat metale nu poti sa te mai lasi de microb (mai bine zis microbul nu se lasa de tine), cei patru au decis realizarea unui album in care spiritul metalic - trecut, prezent si viitor - sa fie exprimat cat mai la obiect, fara implicatii comerciale si fara artificii inutile. Doar rock metalic! Coperta si titlul albumului sunt reprezentative pentru atitudinea si mesajul acestui album si multi rockeri se vor identifica cu cate o parte a "Ruginei".

Cele zece piese sunt toate diferite, albumul nefiind unul omogen din punct de vedere al influentelor, dar bine sudat in cursivitate. Compozitiile acopera o perioada de doua decade metalice, pornind de la radacinile Priest si Ac/Dc, pana la tonalitati power moderne pline de agresivitate si chiar influente neo/hardcore. Acest "Rugina nu moare" este expresia unui dedicatii si in acelasi timp un preludiu pentru viitoarele materiale semnate MS, caci cei patru muzicieni au in vedere realizarea de noi albume - mai heavy si mai agresive.Avand de-a face cu muzicieni maturi, materialul este inregistrat in studio, masterizat profesional, si foarte multi dintre cei care l-au ascultat au afirmat ca este albumul cu cel mai bun sound dintre cele produse in rockul romanesc, din aceasta perspectiva avand ca rival doar debutul Trooper, care suna excelent la randul sau.

De la intaia piesa - "Dreptul de a candida" cu o structura balansata heavy - evident dedicata headbangerilor - si pana la instrumentala "ICE DB-AG", albumul este plin de dinamism, singura rupere de ritm fiind pseudo-balada de aproape sapte minute "Colt de cer", compozitie a lui Costica Sandu. "Panzer" si "Patrula" merg pe mana metalului "militaresc" si agresiv, anticipand, cred eu, viitorul album, iar ultimele doua compozitii speed, ambele adevarate hituri - "Alerg" si instrumentala "ICE DB-AG" incheie eficient "Rugina nu moare".Punctul forte al albumului este vocea lui Costica Sandu, cu o mare disponibilitate interpretativa, acoperind un spectru larg, de la faze grele guturale ("Dreptul de a candida") pana la tipete inalte (ascultati "Patrula" la minutul 4:04 - un strigat cu nu poate fi etichetat decat prin cuvantul "splendid") si parerea unanima a celor care l-au vazut in concert este ca e No. 1.Nu-mi ramane decat sa va recomand "Rugina nu moare", cel putin pentru motivul ca este unul din putinele albume de rock romanesc compus si inregistrat profesional.

H. Diaconescu

Costica Sandu - voce

Doru Istudor MS - baterie

Cristi Luca - chitara

George Costinescu - bas

Invitati:

Cristi Marinescu - chitara

George Patranoiu - chitara

Marius Macedon - bas, clape

Playlist :

1. Dreptul de a candida

2. Panzer

3. Cultura

4. Colt de cer

5. Harap Alb

6. Patrula

7. Antisocial

8. Ac-Dc (Mami)

9. Alerg

10. Inter City Express DB-AG

Raiting :

Urmăriți-ne: